5. TEKNOFEST KARADENİZ'DE İKİ TÜRKİYE BİRİCİLİĞİMİZ

5. TEKNOFEST KARADENİZ'DE İKİ TÜRKİYE BİRİCİLİĞİMİZ

14.09.2022 255

Şehit Serkan Talan MTAL Biyomedikal Cihaz Teknolojileri BİOSETA takımı Teknofestte Sağlıkta Yapay Zeka Yarışması,Medikal Teknolojiler kategorisinde "Yatağa Bağımlı Hastalar için Yapay Zeka Destekli Ses Tanımlama ile Hasta yatağı ve hasta odası kontrolü" projesi ile Türkiye 1.si oldu. Yüzlerce başvuru arasından finale yükselen takımımıza Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından Samsun'da 1.lik ödülü takdim edildi.

BİOSETA takımı Şehit Serkan Talan Biyomedikal Cihaz Teknolojileri alanında 2021 yılında Sağlıkta yerlilesme ve millilesme hedefleriyle kuruldu . Biyomedikal Cihaz Teknolojileri öğretmeni Hakan Köse danışmanlığında kurulan ekip 11.sinif Biyomedikal öğrencileri Hasibe Yorgun,Selena Dede Süleyman Güzel den oluşmaktadır.

Ödüle layık görülen projemiz çeşitli hastalıklar nedeniyle yaşamını yatağa bağımlı olarak sürdüren hastaların çevreye olan bağımlılığıni azaltmak ve kendi ihtiyaçlarını karşılamasi için tasarlandı.Hastalar Hasta yatağına entegre mikrofon aracılığı ile hastadan gelen sesli komutların yapay zekâda işlenerek işlemci aracılığı ile elektronik cihazların kontrolünü sağlayabilmektedir. Şuan için 7 farklı komuta göre kontroller gerceklestirilebilmekte ve ihtiyaca göre yeni komutlar eklenebilmektedir.Halihazirda sistem hasta yatağını sağa, sola baş kısmını yukarı aşağı yönlü hareket ettirebilmek ayrıca TV ve perdeleri  Açıp kapama ve yardım çağırma gibi komutları yerine getirebilmetedir.

Ayrıca 14. Meb robot yarismalarinda derece alan takimlarin davet edildigi,Teknofest Karadeniz'de robotik kategorisinde Elektrik-Elektronik alanı olarak katılan takimimiz teknofest ozel odulune layik goruldu.

14-09-202214-09-202214-09-202214-09-202214-09-202214-09-2022